Sfidat me të cilat përballet kancelari i ri gjerman, Olaf Schultz

italiatelegraph

 

 

 

 

Schultz fitoi 395 vota nga 736 në parlament, duke zëvendësuar Angela Merkelin, e cila drejtoi Gjermaninë për 16 vjet. “Schultz u zgjodh si kancelari i ri gjerman sepse ai ka një karakter shumë të ngjashëm me Merkelin”, tha Lars Haider, një analist politik gjerman. Me Olaf Schultz-in si kancelarin e ri të Gjermanisë, qeveria e koalicionit tani duhet të trajtojë një gamë të gjerë çështjesh të brendshme dhe të jashtme. Është e rëndësishme që të merren masa të menjëhershme dhe efektive për të përballuar valën e re të sëmundjes Covid-19, e cila tashmë ka një numër të paparë rastesh dhe viktimash në Gjermani. Në fushën e sigurimeve shoqërore, për shkak të efekteve shkatërruese të epidemisë Korona në ekonominë gjermane dhe jetesën e njerëzve, paga minimale do të rritet në 12 euro në orë dhe do të përmirësojë pak a shumë situatën e të ardhurave e të paktën 10 milionë njerëzve. Masat e kufizimeve të mëparshme për përfitimet e papunësisë, rritja dhe stabilizimi i sigurimit të pensioneve dhe parandalimi i rritjes së moshës së pensionit janë gjithashtu ndër sfidat e kancelarit të ri. Në rastin e azilkërkuesve, arritja e një plani gjithëpërfshirës dhe modern për azil është gjithashtu e spikatur në marrëveshjen midis tre palëve. Marrëveshja e përcakton Gjermaninë për herë të parë si një “komunitet të larmishëm emigrantësh “, sipas të cilit të huajve do t’u jepet shtetësia pas pesë vjetësh qëndrimi në Gjermani. Edhe në arenën evropiane, duke pasur parasysh fokusin e veçantë të socialdemokratëve në integrimin evropian, përpjekjet e Berlinit për të stabilizuar BE-në dhe për të kundërshtuar veprimet e vendeve si Polonia dhe Hungaria pritet të dyfishohen. Në fushën e marrëdhënieve transatlantike, mund të parashikohet gjithashtu se kancelari i ri gjerman do të ketë një pikëpamje më të rreptë sesa paraardhësja e tij, Angela Merkel. Schultz ishte një kritik i zëshëm i vendimit të presidentit amerikan Joe Biden për t’u larguar nga Afganistani. Çështja e vendosjes së armëve bërthamore amerikane në Gjermani gjithashtu pritet të rishqyrtohet. NATO është në mëdyshje nëse Berlini do të mbetet pjesë e marrëveshjes së NATO-s për çështjen bërthamore. Në Uashington dhe Bruksel ka shqetësime se qeveria e re gjermane do t’i kërkojë Shteteve të Bashkuara të heqin bombat bërthamore nga territori gjerman. Ndërsa kjo lëvizje ka mbështetjen e qytetarëve gjermanë, ajo do të krijojë një përçarje brenda NATO-s.

parstoday.com


Potrebbe piacerti anche
Commenti
Le opinioni espresse nei commenti sono degli autori e non del italiatelegraph.
Commenti
Loading...